Internet

Šta su baneri?

Šta su baneri?

Kao najrasprostanjeniji i najkorišćeniji način kada je u pitanju oglašavanje na internetu su baneri. Oni u stvari predstavljaju oglase, koji mogu biti u obliku statičke slike ili dinamičke animacije. Njihov cilj je da posetioca sajta navedu da klikne na njih, a pošto je za njih vezan određeni link, služe za usmeravanje ka određenoj web stranici. Pored ovoga, baneri predstavljaju i oglasni prostor koji čini sastavni deo određene web stranice, u okviru kog je moguće da oglašivač postavi određeni sadržaj. Postoje različite dimenzije banera, od standardnih (120×60, 160×60, 180×150, 400×240, 250×250, 336×280, 468×60), ali moguće je kreirati i sopstvene dimenzije, u zavisnosti od prostora kojim raspolažete. Sve većom upotrebom mobilnih telefona i tablet računara došli smo do toga da su sada gotovo standardni responsive oglasi. Oglasi čija se dimenzija prilagodjava širini ekrana korisnika.

Dobra praksa je da na jednoj stranici ne bude više od tri banera. Sve preko toga je previše i umanjuje vrednost same stranice. Ljudi nisu došli na vašu web stranicu da gledaju banere i reklame već zbog sadržaja na stranici. Preterivanje sa banerima stvara kontra efekat., umerenost je uvek u modi.




Prednost korišćenja banera je ostvarivanje zarade od oglašivača, ili ostvarivanje veće prodaje i uticaj na kupce. Stoga, namena banera može biti:
Baneri za povećanje prodaje roba i usluga;
Baneri za obaveštenje kupaca, odnosno potrošača o novim ponudama ili specijalnim uslovima kupovine;
Baneri za predstavljanje biznisa, odnosno omogućavanje klijentima da zapamte ime vaše firme;
Širenje informacija koje su od značaja za šire tržište.

Kao što je već navedeno, postoje statički baneri (u .jpg i .gif formatu) i animirani baneri (u .gif ili flash, HTML5 formatu). Generalno gledano, postoje dve vrste kampanja vođenih pomoću banera, i to:

  • Brending kampanje – se koristi za uticaj na prepoznavanje brenda kod klijenata, kao i za izgradnju samog brenda, ukoliko je u pitanju javnosti nepoznat brend. Preporučljivo je da se ova kampanja vodi u kombinaciji sa kampanjom u štampanim i elektronskim medijima. Kao glavni cilj ove kampanje se ne nameće klik na sam baner, već uticaj na to da vas klijenti prepoznaju.
  • PPC kampanje (pay per click) – ove kampanje se koriste kada želite da promovišete određeni proizvod ili uslugu, a ne sam brend. Cilj ovih banera je da klijent klikne na njih, što znači da mora biti dobro koncipiran da bi privukao pažnju. Kao glavna prednost ove vrste kampanje je privlačenje posetilaca koji su sigurno zainteresovani za vaš proizvod ili uslugu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *