DomaćinstvoGradjevinarstvo

Važnost ugradnje stolarije, ekološka i vrednosna prihvatljivost

Važnost ugradnje stolarije, ekološka i vrednosna prihvatljivost

Ukoliko se odlučite za kupovinu stolarije bilo da je reč o PVC stolariji, stolariji od drveta ili aluminijuma, unutrašnjoj stolariji, potrebno je da znate da na njen kvalitet najviše utiču kvalitet stakala, profila i okova, proces proizvodnje dela stolarije (prozora ili vrata), kao i kvalitet ugradnje. Ukoliko neka od ove tri stvari nije kvalitetno urađena, rezultat je jednostavan – nećete dobiti kvalitetnu stolariju. Ljudi u ovakvim situacijama, ne znajući, uglavnom sve svaljuju na loš kvalitet profila, međutim, na kraju se ispostavlja da je u pitanju ipak nekvalitetna montaža. Na primer, kod loše montaže prozora, mogu da se jave tzv „hladni mostovi“ između ramova i zida, što znači da se gubi toplota, a nastaju kondenzacija, trulež i gljivice. Ukoliko se, pak, izvrši nekvalitetna montaža troslojnih stakala (koja imaju veliku težinu), profili i okovi prozora će biti pod ogromnim pritiskom, koji će ih terati do ivice izdržljivosti. Onda, ukoliko vrata nisu jako i pravilno postavljena na šarke, javiće se krivljenje i povijanje, samim tim i njihovo otežano korišćenje. Ovo se uglavnom javlja kod vrata kao što su balkonska ili klizna vrata, koja su viša od 2,5 metra.

ugradnja-vrata

Što se ekološke prihvatljivosti kako PVC stolarije, tako i ostalih vidova stolarije, u većini evropskih zemalja je zakonski regulisano izbacivanje svih oblika teških metala i olova iz procesa proizvodnje. Za proizvodnju profila se sada koriste ekološki prihvatljivi cink-kalcijum stabilizatori. Dolaženje do ovog prihvatljivog materijala je bilo teško i finansijski izdašno, ali je postignut cilj – dobijen je materijal koji je boljeg kvaliteta (u tehnološkom i izolacionom smislu), koja je dodatno ekološki prihvatljiv. Dodatna stvar koja ide u prilog ovome je mogućnost recikliranja ovih materijala u procesu proizvodnje novih profila. To se pogotovo manifestuje u procesu proizvodnje profila za stolariju kao što su PVC prozori i PVC vrata. Istraživanja su pokazala kako razlike između novog polivinil hlorida i recikliranih materijala i nema, tako da je apsolutno bezbedno i svrsishodno vršiti reciklažu u ovoj oblasti.

ugradnja-drvene-stolarije

Isti principi važe i za stolariju kada su u pitanju sobna vrata. Pored kvaliteta samih vrata potrebno je da montaža istih bude kvalitetno odradjena. Kada birate od koga da kupite vrata pitajte da li vrše i ugradnju vrata. Ukoliko se odlučite da uložite u kupovinu nove stolarije, imajte u vidu da to ne utiče samo na bolji kvalitet života u vašem domu, već i na vrednost vaše nekretnine. Novopostavljena stolarija će imati vidljive efekte i u energetskoj efikasnosti, lepšoj estetici i dizajnu, troškovi održavanja su minimalni. Sve ovo se odražava i na vrednost vaše nekretnine, a bitno je naglasiti da u moderno vreme sve veći značaj ima i gore navedena ekološka prihvatljivost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *