Domaćinstvo

Vrste proizvoda od plastike

Vrste proizvoda od plastike

 

Plastika i proizvodi od plastike se nalaze svuda. Kuda god da pogledate u vašem stanu, automobilu, poslu, ulici, verovatno je da ćete uočiti neki proizvod koji je napravljen od ovog materijala. Po poslednjim istraživanjima, godišnje se u svetu proizvede oko 300.000.000 tona plastike, što je više od proizvodnje svih vrsta metala zajedno. Ovo je neverovatno velika količina proizvodnje plastike, imajući u vidu da se 1960. godine proizvelo svega 8.000.000 tona.

plastika-proizvodi

Ovaj materijal sve više menja klasične materijale (drvo, keramika, papir, staklo, metal, itd.) u izradi nekih proizvoda. Proizvodi od plastike se mogu podeliti u nekoliko osnovnih grupa, i to:

  • Jednokratni (privremeni) – ova grupa proizvoda od plastike obuhvata ambalažna pakovanja, proizvode za jednokratno korišćenje i one proizvode za koje je preporučeni rok korišćenja do godinu dana. Jednokratni proizvodi čine oko 40% od ukupne proizvodnje plastike u svetu. Za izradu ovih proizvoda se koriste materijali kao što su polietilen niske gustine (PE-LD), linearni polietilen niske gustine (PE-LLD), polipropilen (PP), polistiren (PS) i poli(etilen)-tereftalat (PET).
  • Trajni – ova grupa proizvoda od plastike obuhvata one proizvode čiji je preporučeni rok korišćenja od 3 do 15 godina. To su dakle kućni aparati, audio-video oprema, kompjuteri, nameštaj, delovi automobila, sportska oprema, igračke, itd. Trajni proizvodi čine oko 35% od ukupne proizvodnje plastike u svetu. Za izradu ovih proizvoda se koriste materijali kao što su polipropilen (PP), akronitril-butadien-stiren (ABS), poliamid (PA) i poli(vinil)-hlorid (PVC).
  • Infrastrukturni – ovu grupu proizvoda od plastike čine proizvodi čiji je preporučeni rok korišćenja može preći 20 godina. U ovu grupu spadaju proizvodi kao što su plastične cevi, građevinska stolarija, fasadni materijali, materijali od plastike za javne radove, oprema za distribuciju električne energije i telekomunikacije, itd. Infrastrukturni proizvodi čine oko 25% od ukupne proizvodnje plastike u svetu. Za izradu ovih proizvoda se koriste materijali kao što su poli(vinil)-hlorid (PVC) i polietilen visoke gustine (PE-HD).

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *