Gradjevinarstvo

Stanovanje u Novom Sadu u kratkim crtama

Stanovanje u Novom Sadu u kratkim crtama

U poslednje dve decenije Novi Sad se mnogo promenio. Ukoliko to posmatramo sa aspekta stanogradnje pogotovo. Kreirano je mnogo novih urbanih sredina koje su umnogome doprinele u promeni imidža Novog Sada. Ekspanzija Novog Sada započela je početkom ovog veka, kada je ovaj grad često bio nazivan najvećim gradilištem u Srbiji. Arhitektura grada, koja je dotad bila uglavnom klasičnijeg izgleda, se mnogo promenila, te je Novi Sad dobio mnogo modernih zgrada. Sve je izgledalo veoma dobro, Novi Sad se gradio i širio, međutim, želja za prevelikim širenjem i brzom gradnjom zgrada uzrokovala je određene probleme. Prvenstveno, ti problemi se odnose na kvalitet gradnje pojedinih zgrada.

novi-sad-grad

Materijali od kojih su se one izrađivale nisu bili zadovoljavajućeg kvaliteta, što je za posledicu imalo njihovu generalnu popravku samo nekoliko godina nakon gradnje. Međutim, urbanizacija se nastavila, te su ruralniji delovi grada, kao što su bili Podbara, Grbavica, Detelinara i Telep umesto kuća i širokih ulica dobili zgrade i uske uličice. To je takođe prouzrokovalo manje zelenih površina, uske staze za pešake, kao i odsustvo staza za bicikliste. Pitanje parkinga takođe nije adekvatno rešeno. Može se reći da je to pitanje prava mala avantura, zato što su izgrađene višespratnice sa mnogo stanova, a svega par mesta za parking. To je pitanje o kome se jednostavno nije vodilo računa, što uzrokuje probleme i sad, premda je situacija malo bolja. Pored toga, problem je i što su pojedine zgrade bez upotrebne dozvole, stanovi imaju više vlasnika i drugi slični problemi.

 

novi-sad

Stoga, ukoliko se odlučite za kupovinu nekretnine Novi Sad, proverite dobru svu dokumentaciju, za svaki slučaj. Dosta toga se rešilo i po ovom pitanju, ali i dalje su tu pojedinačni slučajevi na koje je moguće naleteti. Kao apsolutno najbolji delovi grada za život, pogotovu porodice, preporučuju se Limani, na kojima su dominantne zgrade iz stare, kvalitetne gradnje, uz dovoljno mesta za parking, kao i Novo naselje, koje se smatra najuređenijim delom Novog Sada, i predstavlja idealno mesto za život porodice – ima pregršt parking mesta, mnogo zelenih površina, staze za pešake i bicikliste, sportske terene, itd.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *